La ratafia és un licor eminentment casolà (també compta amb diverses empreses que el comercialitzen) molt popular a força comarques del nostre país, especialment les septentrionals. També a les comarques al voltant dels Ports es fa una ratafia o licor de nous. La ratafia està feta amb productes de la terra: nous verdes, aiguardent o anís, herba de Sant Joan, i un reguitzell d’ingredients al gust de cada elaborador. Com moltes altres "begudes de la terra" no passa pel seu millor moment, ja que en general no pots demanar-te-la en una bar qualsevol i en canvi no tindran problemes per servir-te molts d’altres beuratges importats i que s’anuncien publicitàriament.
Però sembla que hi ha ganes per part de les generacions joves per conèixer aquestes begudes, els bars que en disposen en van venent i es torna a preguntar als avis si recorden la recepta que utilitzaven fa dècades enrere.
També fora de la nostres contrades, existeixen les ratafies i licors d’herbes semblants: A Occitània hi trobem el mateix licor, dit normalment licor de Sant Joan (anomanat Aigua de nodes a la Val d’Aran). A Italia també n’hi ha, com l’elissir di noce o elixir de nous.
Si agafem el mot “ratafia” en sentit ampli, és a dir, com a licor obtingut per la maceració de no només les nous verdes, sinó d’altres fruites o herbes, trobem moltes regions de l’àmbit mediterrani que han desenvolupat licors propis.
No obstant als Països Catalans és el lloc on l’elaboració popular d’aquest licor és plenament vigent.
Així, la ratafia és una beguda catalana, popular, casolana, excel·lent... però en altres regions també podem gaudir de productes amb una base molt semblant i el seu toc particular.
Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada